Planstatistik

Som en del i Stadsbyggnadsbenchens strävan att förbättra samhällsbyggnadsprocesserna har medlemskommunerna samlat in statistik för sina detaljplaner sedan starten.

Med utgångspunkt i den gemensamt definierade samhällsbyggnadsprocessen registreras ett antal tidpunkter som sedan kan användas för att beräkna ledtider i planprocessen och angränsande skeden. Även överklaganden, information om planens innehåll av bostäder eller kontor samt orsaker till tidsavvikelser dokumenteras. Det sammanlagda materialet möjliggör jämförelser över ett antal år.

Under 2023 har de tio benchkommunerna rapporterat in totalt 64 planer som vunnit laga kraft.

Inrapportering av de planer som vunnit laga kraft under 2024 pågår och beräknas vara klar under januari 2025. Uppdaterade analyser publiceras här under kvartal 1 2025.

Diagrammet visar att de genomsnittliga ledtiderna har ökat sedan 2020. Ökningen gäller såväl de genomsnittliga ledtiderna från aktiv projektstart till antagande (mörkblått) som ledtiderna från aktiv projektstart till laga kraft (grått).

Även mediantiden från aktiv projektstart till antagande har ökat sedan 2020, men tittar vi på mediantiden från aktiv projetstart till laga kraft så har den gått ner något sedan 2022.

Vill du läsa mer om planstatistiken och dess utveckling över tid, klicka på länken nedan.

Pågående utveckling

Det pågår en utveckling av analys och visualisering av den insamlade planstatistiken. När arbetet är klart kommer uppdateringar att publiceras här.

Definitioner Samhällsbyggnadsprocesserna skiljer sig en aning åt mellan landets kommuner och man använder olika ord för faser, skeden och händelser. För att möjliggöra jämförelser och insamling av statistik har kommunerna inom Stadsbyggnadsbenchen enats om en gemensam beskrivning av samhällsbyggnadsprocessen.

De markerade händelserna i förstudiefas och planeringsfas får alla tidsstämplar (datum) och utgör stommen i planstatistiken, som kommunerna i Stadsbyggnadsbenchen samlar in.